Op zoek naar een zadel? Nieuw of tweedehands?

Dan kunnen wij jou zeker verder helpen. Als extra krijg je nog gratis les met tips om verder te trainen! Een goed passend zadel is van groot belang! Wij lopen ook niet graag in te kleine of te grote schoenen. Het zou ook onze prestaties en/of humeur behoorlijk beïnvloeden.

Er zijn veel aanwijzingen wanneer jouw zadel niet past zoals; witte haren, drukplekken, zwellingen, meer spierophoping of juist spieratrofie, paard dat zuur is bij het opzadelen, singelnijd, niet stilstaan bij opstappen.Bij het trainen kan het zijn dat je paard veel zwiept met zijn staart, niet wil aan galopperen, steigert, bokt, verzet, weg wil vluchten, problemen met stelling en/of lengtebuiging, stijfheid, je paard kan zelfs kreupel gaan lopen.

Maar ook kleine signalen zoals tandenknarsen, onrustig, tekens met de oren geven…En ook bij het rijden kan je als ruiter merken dat je zadel niet netjes blijft liggen of dat jij als ruiter wordt verplaatst. Alles kan ook een andere reden hebben zoals niet recht-gericht zijn. Daarom kijken we ook graag naar het paard onder het zadel.

Thumbnail zadelpasservice

Er zijn een hoop zaken waar je naar moeten kijken bij het zadelpassen. Wist je bijvoorbeeld dat jouw zadellengte heel belangrijk is. Jouw zit mag niet voorbij de laatste rib komen. De rugwervels na de laatste rib zitten namelijk niet meer aan de borstkas vast. Druk op de lendenen kan voor nare problemen zorgen. De laatste rib van je paard is gemakkelijk te voelen aan de zijkant van het paard. Als je deze rib volgt richting de ruggengraat, kom je uit aan de laatste borstwervel of T18 (Thoracale 18).

De boom van een goed passend zadel ligt ongeveer 2 vingers achter de schouder om de achterwaartse rotatie van het schouderblad toe te laten. Als deze rotatie gehinderd wordt kan het bijvoorbeeld zijn dat het paard moeite heeft met aanspringen in galop. Of zelfs niet meer wilt galopperen. Uiteraard kan hij ook heel moeilijk voorwaarts neerwaarts en zal hij geneigd zijn het hoofd omhoog te houden.

Wanneer je het voorbeen optilt, voel je het schouderblad roteren. Wij adviseren 1 keer per jaar jouw zadel te laten checken. Dit omdat het paard kan veranderen zeker tijdens de groei. Het paard kan ook dikker of dunner worden, dit is eventueel aan te passen met een pad.

Wist je dat wel 80 procent van de paarden last heeft van zijn rug?

Het is niet altijd aan het paard te zien, maar indicators zijn:

 • Een onderhals maken
 • Hoofd graag naar boven houden
 • Niet zuiver lopen
 • Drukplekken van het zadel
 • Spier atrofie
 • Gevoelige rug bij het borstelen
 • Niet willen stilstaan bij het opstappen

 • Singelnijd

 • Staken of juist rennen
 • Stijfheid
 • Duurt lang voor onstpanning
 • Moeite met impuls of verzameling

 • Niet willen aan galopperen

 • Tandenknarsen

Saddlewhitemark

Als je zadel niet past, heb je kans dat het naar 1 kant schuift, of naar voren schuift. Of dat je rommelige haren onder het zadel ziet…

Een paardenrug verandert, bijvoorbeeld bij jonge paarden die nog in de groei zijn. Daarom dat het belangrijk is dat we zo lang mogelijk wachten met zadelmak maken. Bij een volwassen paard wanneer je meer of minder traint. Bij oudere paarden heb je ook de kans dat de rug holler wordt.

Belangrijk bij het passen van het zadel is dat je geen onder pad/sjabrak gebruikt. Bij het opleggen schuif het zadel dan van voren naar achter, zo blijven de haren mooi in de juiste richting. Hou rekening met het schouderblad, dit verschilt van paard tot paard hoever dit zich verplaatst in beweging. Dit kunnen we checken door het voorbeen naar voren te halen. Bij het passen dient het paard vierkant te staan.

Uiteraard is de boom van het zadel erg belangrijk. De singel dient ook op de juiste plaats uit te komen. Als deze namelijk bijvoorbeeld te ver naar voren ligt zal hij het zadel naar voren trekken. Zo zijn er nog een aantal zaken waarop gelet moet worden. Uiteindelijk is het belangrijk hoe het paard reageert met het zadel onder het rijden. Alles hangt natuurlijk ook samen met de rijkunsten van de ruiter of deze in balans is etc.

We kijken graag samen met jou naar een fijn zadel voor jouw paard. Ons paradepaardje daarin is het verstelbare Deuber zadel. Wij rijden door heel België en Nederland. Tijdens het testen van het zadel geven we je graag tips over hoe je de connectie met jouw paard eventueel kan verbeteren. Of rij tips.

Koop je geen zadel omdat je eigen zadel bijvoorbeeld past dan rekenen we 68 euro voor het bezoek. Koop je een zadel, dan vallen deze voorrijkosten weg.

Wie is jouw zadelpasser?

Steve volgde verschillende opleidingen in zadelpassen onder andere extra trainingen in Duitsland om zadels van het merk Deuber aan te passen. Hij is al vanaf zijn zes jaar met paarden bezig en helpt jou graag in jouw zoektocht.

Vul hier vrijblijvend jouw aanvraagformulier in, wij nemen contact met u op!

Steve van de zadelpasservice

zadelpasservice