Vier meter touw

4 meter touw – door Wendy Bleekemolen

Je hebt altijd een leidtouw nodig. De meest gebruikte leidtouwen zijn de kortere halstertouwen.

Wij zijn voorstander om een langere lijn te gebruiken bij het dagelijks leiden van je paard. Het is gebruikelijk dat je nl het midden van je touw vasthoud. Dit is ook wijselijk want indien je paard trekt en je hebt het uiteinde vast dan schiet hij direct los.

Echter als we dit doen bij het traditionele halstertouw dan schiet er niet veel van over. Je ziet ook vaak dat mensen het paard net onder het halster vastpakken. Nadeel hiervan is dat je het paard enigszins scheef trekt. Indien je jouw paard dan niet aan twee kanten leid krijg je dus een scheef paard! Ander nadeel is dat je jouw paard heel de tijd aan het ondersteunen bent. Je kan veel beter je paard de verantwoordelijkheid geven. De meeste paarden geven nl tegendruk bij het voelen van druk op het halster. Je bent op die manier dus heel de tijd je paard aan het tegenhouden. Eerste oefening is dan dus ook je paard achter je op afstand te laten lopen dmv het vier meter touw.

Tevens hebben we met zo’n korte lijn weinig bewegingsruimte. Met een langere lijn kunnen we het paard genoeg uit ons ruimte houden en rond ons sturen. Dit kan handig zijn indien het paard van iets schrikt. Aangezien het een vluchtdier is zet hij graag zijn voeten in beweging. Met een lange lijn heb je meer ruimte om het paard rond te laten gaan.

De touwen die wij fabriceren zijn gemaakt van touw uit de zeilsport, ze zijn dus zeer goed bestand tegen water en modder. Je kan ze ook gewoon wassen in de wasmachine. Aangezien het touw een hele lange levensduur heeft en het dikwijls de clipsen zijn die het eerder begeven. Hebben wij onze vier meter touwen voorzien van een lus waardoor je de clips eraf kunt halen. Hierdoor kan je de clips vervangen of de clips voor de was eraf halen.

De clips is in het begin vooral ook handig om gewicht te geven aan het touw, dit komt van pas als je jouw fases moet verhogen bij het grondwerk. Als je het gewicht niet meer nodig hebt dan kan je de clips er ook af laten en enkel het touw door het halster steken.

Je gebruikt dit touw ook bij het begin van je grondwerk, je kan je paard een voldoende afstand naar achter sturen en rond jouw sturen, dit is het begin van het correct longeren. Het is ook het begin van de ruiter om handiger te worden met langere touwen.

Indien je een jong of angstig paard hebt en je bent op de poetsplaats bezig dan kan je de lijn rond de balk of ring draaien. Indien je paard schrikt en achteruit trekt heeft hij voldoende touw om enige afstand af te leggen. Je kan je paard met het vier meter touw de trailer in sturen of ergens anders door sturen, bijv een hek.

Ook bij het introduceren van iets “eng” trainingsstick, plastieken zak, etc, heb je voldoende afstand door je langere lijn. Dit is dus tevens een eerlijkheid naar je paard toe, want hierdoor stel je hem in staat om opzij te springen, in beweging te gaan, ruimte te bieden om te trappen etc. Dit zijn allemaal normale acties voor een vluchtdier met angst. Doordat jij voldoende afstand kan nemen stel je hem in de mogelijkheid deze instinctieve acties uit te voeren!

Als je paard goed reageert aan de 4 meter touw dan stappen we over naar de 7 meter lijn. Dit is om in het grondwerk het vertrouwen en respect uit te breiden naar 7 meter. Tevens trainen we weer onze eigen handigheid om later met bijvoorbeeld de dubbele longe te kunnen werken.

Er is nog een handigheidje aan de 7 meter lijn! Er zit een oog aan en een karabijnhaak die je ervan af kunt halen. Als je aan het halster je vier meter lijn vastmaakt en dan rond de buik van je paard de 7 meter lijn, dan kan je op die manier singel druk oefenen. Je legt de 7 meter lijn over de rug van het paard en steekt het uiteinde door de ring, de karabijnhaak leg je even opzij. Je stuurt je paard op de cirkel en haalt de 7 meter lijn aan hierdoor krijg je druk rondom de buik. Als je paard erop reageert dmv vluchten, bokken, opspannen, etc, hou je de lijn aangespannen. Zodra hij zich ontspant los je onmiddellijk de lijn. Hierdoor leert hij dat ontspanning het juiste antwoord is om verlost te worden van de druk. Een erg goede trainingsmethode dus!

Tevens gebruik je de 7 meter lijn zoals gezegd voor de uitbreiding van je grondwerk. Je leert je paard hiermee terug op de cirkel om op grotere afstand van jou te blijven. Aan deze lijn ga je ook werken aan versnellen en vertragen op de cirkel. Indien iets niet gaat aan je lange lijn kan je altijd weer even terugschakelen naar het vier meter touw.

Je zeven meter lijn is het begin van het loswerken. Als deze bijvoorbeeld over de grond sleept bij het “longeren” dan heb je jouw paard al mentaal bij jou! Als deze nog aan de lijn trekt, wil hij dikwijls nog mentaal aangeven dat hij liever weg is.

Ook de 7 meter touw is van zeiltouw en dus erg goed bestemd tegen water. Alle materialen zijn te bezichtigen in onze winkel en te bestellen op onze site.