Trainen in weide

Wei

Trainen in de weide? Ja of nee? – Wendy Bleekemolen

Soms word er gezegd dat je niet mag trainen in de omgeving waar het paard zijn rust en ontspanning heeft.

Maar er is natuurlijk genoeg dat je kan doen, wat wel training is voor ons, maar spelen en ontspanning voor het paard. Het voordeel van werken op gras is dat je ineens kan belonen met eten. Daarnaast is het zo dat wanneer je training doet zoals vooruit drijven, sturen en je voldoende pauzes inlast, je gewoon het natuurlijk gedrag van de kudde simuleert.

Tussen de oefening rust geven aan een paard is heel belangrijk! Het paard heeft dit nodig om de oefening te verwerken. Als je te snel overgaat naar de volgende oefening, dan heb je kans dat hij blokkeert, implodeert, angstig wordt, dominant wordt, enzovoort.

Als je het paard laat volgen en het duurt allemaal te lang voordat er rust komt, is hij ook sneller geneigd om af te haken.

Als je er aan begint, kan je gewoon de weide betreden. Interessant is om eerst een swat te observeren. Wat doet jouw paard daar eigenlijk? Is hij dominant in zijn kudde, is hij makkelijk verplaatsbaar voor andere paarden? Ligt hij veel? Speelt hij?

En zo kan je je nog veel meer afvragen. Al deze informatie gaat jou een inzicht geven over wat voor een paard jij hebt. Wat is zijn karakter? Wat vind hij fijn en wat absoluut niet. Als hij bijvoorbeeld gaat groomen met een paard, doet hij dit dan hard of zacht?

Als je wilt beginnen, dan benader je jouw paard. Dit doe je met weinig energie, rustig wandel je op jouw paard af. Laat hem eerst jouw hand ruiken en doe dan rustig het halster om. Of je werkt in vrijheid. Op het filmpje (zie link onderaan het artikel) zie je hoe ik de paarden benader en ze vragen begin te stellen.

Ik vraag bijvoorbeeld om te volgen, of om rond mij te cirkelen. Ik check de basis zaken zoals; heb ik tempo controle? Als ik stop, stopt mijn paard dan ook netjes?

Bekijk het filmpje om ideeën op te doen.

Je moet er natuurlijk op letten dat het veilig is op de weide om te trainen. Dus als het heel glad is, is het niet zo goed om bijvoorbeeld cirkels in galop te vragen.

Wat je ook kan doen op jouw weide zijn vaste obstakels integreren. Zie dat ze niet gevaarlijk zijn voor je paard, wanneer hij met de andere paarden op die weide staat.

Op het andere filmpje zie je hoe ik met 1 paard de obstakels doe. Ik ga over de grote trap, zoals je kan zien is deze van treinbilzen gemaakt en gevuld met zand. Daarna ga ik over uitgegraven cirkels. Deze zijn erg leuk, je kan er jouw paard in laten cirkelen, of over laten springen.

Vervolgens gaan we de berg op, goed voor spiertraining! Ook hier zie je dat ik telkens een rustpauze geef!

Een makkelijke om op jouw weide te maken is de boomstam die je mij en het paard ziet springen. Wij hebben er drie gelegd zoals je op het filmpje kan zien.

Bij vaste obstakels moet je dus goed zien dat wanneer jouw paard in de weide staat bij de obstakels, hij zich niet kan bezeren.

Alle materialen die je in het filmpje ziet zijn makkelijk te vinden en makkelijk realiseerbaar. Zo kan je een berg maken met het zand dat je uit de cirkels en beken graaft. Op ons funpark vind je ook nog diepe beken, waar je met je paard door kan rijden ofwel je paard kan sturen door middel van grondwerk.

Net als bij alle obstakels is het belangrijk dat je rustig blijft en het paard vertrouwen geeft! Niks moet alles mag.

Een obstakel parcour kan heel goed simuleren wat je eventueel buiten zou kunnen tegen komen.

Voor het paard op het filmpje is het een welkome afwisseling. Ze is een erg extravert paard dat graag haar voeten beweegt. Niks mag te snel saai worden, want dat vind ze niet leuk. Zo zie je dat het dus goed is voor spiertraining, goed voor de fun, maar ook zeker een welkome afwisseling!

Iedere dag hetzelfde doen met je paard is echt niet leuk!

En voor sommige paarden zelfs funest! Stel je voor dat jouw paard een speels karakter heeft. Als hij dan iedere dag het zelfde rondje moet doen, riskeer je, dat hij gaat protesteren. Of zelfs bokken, steigeren… Zorg dus voor voldoende afwisseling.

Het parcour op jouw weide kan je aan het touw doen en als je het gevoel hebt dat je nooit een correctie moet doen aan het touw kan je los gaan werken.

Trainen op jouw weide gaat dus perfect!

Wist je trouwens dat het super is om van jouw weide een paddocks paradise te maken? Een paddocks paradise is een track dat rond jouw weide gaat! Deze track kan gewoon zand zijn. Je maakt er verschillende plaatsen waar ze altijd met hun voeten droog kunnen staan. Het is de bedoeling dat de paarden altijd op de track staan, ze hebben daar dan een schuilstal en verschillende hooiplaatsen. Daarnaast maak je ergens ver weg van het hooi een drinkplaats, dit om wandelen te stimuleren.

Het is namelijk heel belangrijk voor een paard om veel te bewegen.

In het midden van de track ligt dan jouw grasweide, deze kan je nog onderverdelen in verschillende weilanden. De grasweide kan je beperkt openstellen. Bijvoorbeeld zo’n vier uur per dag. Deze kan je ook nog laten afgrazen door middel van stripbegrazing. Je kan al een PP maken op een klein stuk grond!

Op onze PP op de ranch lopen 60 paarden, alle rassen dressuurpaarden, tinkers, friezen, volbloed arabieren, quarters, enzovoort.

Helemaal achteraan hebben ze een zwemvijver! Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Ook deze is gemakkelijk uit te graven. Wij hebben er wel een pomp op gezet die iedere dag het water bijvult/ververst.

Een paddocks paradise stimuleert beweging en simuleert de natuurlijke omgeving van het paard. Je kan er veel zaken op plaatsen, zoals vaste boomstammetjes waar ze over moeten stappen.

Ik wens je veel plezier op jouw weide! Tip leg obstakels zo heb je echt een leuke oefenweide: