Stalling optimaliseren

stallenStalling optimaliseren – door Wendy Bleekemolen

Soms kan je niet direct een juiste kuddestalling vinden en ben je voor kortere of langere periode aan een stal gebonden. Wat kan je voor je paard dan doen om zo’n stal zo aangenaam mogelijk te maken.
Zit je gebonden aan een box, dan moet je toch wel heel goed afwegen of je op die manier een paard wilt houden. Iets dat maatschappelijk is geaccepteerd wil niet zeggen dat het geen achterhaalt concept is. Ondertussen hebben we ook al geleerd dat een hond niet constant in een ren hoort. En sommige hondenrassen gedijen niet op een klein appartementje. Bij dierentuinen zie je steeds scherpere normen over hoe diersoorten gehouden moeten worden. Raar hoe we daar een opgesloten dier zielig kunnen vinden, terwijl ons eigen huisdier dag en nacht opgesloten staat.

Het druist compleet in wat moeder natuur in het paard zijn genen heeft gestopt. Terwijl je ijverig op zoek bent naar jouw ideale kuddestalling kan je alvast het volgende voor je paard doen.
Zorg dat hij onbeperkt ruwvoeder tot zijn beschikking heeft. Dit heeft hij niet enkel nodig tegen verveling maar ook voor zijn gezondheid. Een paard is erop gemaakt om constant voedsel te verwerken. Om speeksel aan te maken moet hij kauwen. Het is niet zoals bij ons, wij maken voortdurend speeksel aan. Als een paard dus niet kan kauwen, heeft hij geen speeksel. Dit speeksel heeft hij nodig om zijn maag te neutraliseren. Kan hij dit niet doen dan krijgt hij veel sneller maagpijn of last van maagzweren.
Wees niet bang dat je paard te dik wordt van hooi. Het toont vaak maar zo omdat zijn darmen gevuld zijn. Als je goed hooi hebt is het zeker mogelijk om dit constant aan te bieden. Uiteraard moet je ook voldoende beweging aan het paard aanbieden om obesitas te voorkomen.
Om het paard trager te doen eten kan je gebruik maken van hooinetten. Het is aan te raden netten te gebruiken met kleine mazen. Zorg dat ze ook weer niet zo klein zijn, dat het paard gefrustreerd geraakt omdat hij er bijna niks uit krijgt.
Om het paard bezig te houden kan je de hooinetten op verschillende plaatsen voorzien in de stal. Een paard beweegt namelijk graag wanneer hij eet. In de natuur doet hij een hap en een stap.
Zo zal je in een kudde ook zien, dat wanneer je verschillende hoopjes hooi legt, de paarden zich altijd verplaatsen.
Probeer rekening te houden met het feit dat een paard in de natuur van de grond af eet en drinkt. Zorg dus dat je water en voederbakken laag hangen en niet op tafelhoogte. Het is beter voor het paard om in een natuurlijke houding te eten en te drinken.
Uiteraard moet je met een hooinet goed oppassen dat het paard er niet met zijn hoef in kan als je het laag wenst aan te bieden. Tegenwoordig zijn er allerlei systemen om hooi vanaf de grond te voederen.
Als je het hooi gewoon legt kan je met planken in de hoek van de stal een stuk afbakenen. Zo voer je laag en kan het paard het hooi niet bevuilen. Echter kan het paard op deze manier zijn kuddegenootjes niet zien.
Voor een kuddedier is het heel belangrijk dat hij andere paarden kan zien. Sommige stallen hebben wel luiken, deze zijn echter vaak hoog. Het paard kan deze enkel gebruiken als hij niet aan het eten is. Aangezien een paard het grootste deel van de dag en nacht eet, is het van belang dat hij tijdens het eten andere paarden kan zien.
Hier kan je voor zorgen dat de tussenpanelen van de stallen van buizen zijn tot aan de grond. Dus niet enkel van boven waardoor de paarden al iets sociaal contact hebben namelijk snuffelen. Maar echt van boven tot beneden een open buizen paneel.
Er bestaan ook voorpanelen met een voederopening. Hierdoor heb je meerdere voordelen, namelijk;
het paard kan met zijn hoofd buiten de box en ziet constant andere paarden.
Het paard kan in natuurlijke houding eten want het hooi ligt op de grond.
Het paard kan het hooi niet bevuilen want het ligt buiten de stal.
Best is dat je de waterbak aan de andere kant van de stal maakt, zodanig dat het paard meer beweegt tussen hooi en water.

Het zicht is dus heel belangrijk, eigenlijk van essentieel belang! Zorg ervoor dat je paard andere paarden kan zien. Liefst constant tijdens het eten.
In het aller slechtste geval is een spiegel ook nog een oplossing. Paarden herkennen hun eigen spiegelbeeld niet dus dit geeft ook enige vorm van gezelschap. Houdt er echter rekening mee dat sommige paarden reageren op het gedrag van het paard dat ze zien in de spiegel. Zo zal een hengst misschien fel kunnen reageren op zijn spiegelbeeld. Een veilige spiegel is daarom van groot belang. Net zoals de rijspiegels in de piste is er een ook een veilige spiegel voor in de stal.

Aangezien mineralen ook belangrijk zijn, is het goed om je te verdiepen in likstenen. Het is een belangrijke aanvulling en kan ook wat verveling tegen gaan. Het is weer een extra atribuut waarmee je de stal wat aantrekkelijker kan maken.
Daarnaast is er ook allerlei speelgoed voor paarden op de markt.
Het is misschien even zoeken wat je paard aantrekkelijk vindt, maar het kan een hoop frustratie en verveling tegen gaan. Er zijn ballen waar ze in kunnen bijten en mee kunnen spelen. Maar er zijn ook handige ballen waar je krachtvoeder of wortelschijfjes in kan stoppen. Wanneer het paard de bal voortrolt valt het lekkers eruit. Het is een handige manier om je paard even bezig te houden. Let wel dat je dit bijvoorbeeld niet in het vlas doet, dan zou je paard ook grote hoeveelheden vlas mee naar binnen kunnen eten.
Takken of een boomstammetje zijn ook heel nuttig! Zeker als je weet dat paarden in de natuur schors eten. Zoek goed uit welke takken paarden mogen eten en voeder niet ineens te veel, daar kunnen ze buikpijn van krijgen. Paarden kunnen erg lang bezig zijn om de bast van de tak af te halen. Gezond en een goede bezigheid!

Natuurlijk is de afmeting van je box ook van groot belang. Op een standaard manege heb je daar misschien niet veel zeg in. Maar zet je je eigen boxen kan je er natuurlijk voor zorgen dat je paard veel ruimte heeft. Het paard moet er immers uren lang in doorbrengen. Als je weet dat een paard graag rolt, misschien eens een bokkesprong wilt maken enzovoort dan weet je dat veel ruimte essentieel is.

Een goede buur is ook van groot belang. Let op hoe je paard reageert wanneer er steeds verschillende paarden naast hem staan. Of hoe reageert hij, op het vaste paard dat naast hem staat. Soms is het een oplossing om je paard een andere buur te geven. Als ze elkaar namelijk heel de dag aan het vertellen zijn dat de ander weg moet gaan, is het erg frustrerend dat dit niet kan.
Halve muurtje tussen de stallen kan ook erg fijn zijn voor de paarden, het geeft een mogelijkheid tot echt kroelen!
Kroelen heeft een paard nodig. Het is bewezen dat wanneer paarden kroelen op bepaalde lichaamsgebieden, de hartslag en bloeddruk dalen. Bij het groomen komen er endorfines vrij. Als het paard hier een tekort aan heeft kan het zijn dat hij deze gaat zoeken op andere manieren. Zo weten we dat bij bepaalde “stalondeugden” er ook endorfines vrij komen.
Ook hier geldt uiteraard dat een goede buur belangrijk is. Komt je paard heel goed overeen en zijn de boxen enorm groot dan kan je overwegen om een duo stal te maken. Hier staan twee paarden bijeen, zeker aan te raden voor jonge paarden. Er wordt ook weleens gebruik gemaakt van een shetlander als gezelschap in de stal. Heel belangrijk is dat je goed in de gaten houdt dat de paarden goede maatjes zijn voor elkaar. Want twee paarden bijeen zetten die allebei heel erg hun ruimte claimen is geen goed idee!

Sommige paarden zijn ook erg gevoelig voor drukte. In dit geval is het belangrijk dat er rust heerst op stal. Een paard heeft ook een persoonlijke ruimte, deze kan groter zijn dan de stal. Het kan dus erg frustrerend zijn als er constant mensen door de gang lopen die eigenlijk door het paard zijn persoonlijke ruimte gaan.
Voor deze paarden zou het beter zijn om aan het einde van de gang te staan. De wat meer socialere paarden kunnen dan eventueel vooraan staan.
Natuurlijk hou je er best rekening mee dat paarden best gevoelig zijn voor geluid, ze horen veel beter dan ons! Let dus op of je paard het wel fijn vindt ,dat de radio de hele dag aanstaat!
In sommige maneges blijft het licht lang aan, dit kan voor heel wat veranderingen bij een paard zorgen! Zo kan een merrie denken dat het al voorjaar is, omdat het langer licht is. Ze kan dus al veel eerder hengstig komen te staan. Of er veel vaker last van hebben.

Er zijn ook stallen die een aansluitende buitenpaddock hebben. Dit zorgt ook voor meer beweging. Zeker wanneer ze naar buiten en binnen moeten, omdat bijvoorbeeld water en hooi gescheiden zijn. Het fijne hiervan is ook dat de paarden vaak over het hek van de paddockjes met elkaar kunnen kroelen.

Sommige stallen zetten de paarden tijdens de dag naar buiten. Soms een hele dag of soms voor een paar uur. Het risico is wel dat het paard in deze tijd gaat overcompenseren. Je ziet dan dat hij zich overdreven gaat gedragen. Zo kan hij bijvoorbeeld hard door de weide gaan crossen. Hierdoor is het paard blessure gevoelig. Je kan dit wat opvangen door het paard eerst gecontroleerde beweging te geven aan bijvoorbeeld de longe. Altijd buiten geeft minder blessures dan af en toe losgooien.

Met het veel op stal staan verslapt het paard. Logisch, als je weinig beweegt worden je pezen en spieren veel zwakker. Een paard dat op oneffen grond altijd buiten loopt is veel sterker en minder blessure gevoelig.
Beweging is in ieder geval heel belangrijk want een paard is een trekdier, hij trekt heel de dag rond in de natuur. Doet eigenlijk bij iedere hap een stap. Hierbij legt hij vele kilometers af. Door opsluiting kan het paard niet meer doen wat hij van nature nodig heeft, dit gaan we dus moeten compenseren.
Het paard veel laten stappen is dus noodzaak! Hou hier goed rekening mee, in hoe je het aanbied. Talloze saaie cirkels in de piste is voor het paard niet te begrijpen. Jij weet misschien dat je het voor zijn conditie doet, maar een paard zal dit niet verstaan. De enige reden dat hij het in zijn hoofd krijgt om lang achter elkaar te gaan galopperen is waarschijnlijk omdat er een roofdier achter hem aan zit.
Dit simuleren we dan ook vaak met een spoor of zweep. Wil je meer in de lijn van het paard denken volgens zijn psychologie? Dan kan je dus beter buiten gaan rondtrekken en genieten van de natuur.

Al met al doe je best je uiterste best om jouw partner een plekje te geven in een kudde waar hij 24 op 24 buiten kan leven. Uiteraard met een juist integratiebeleid om teleurstelling te voorkomen. Is dit niet te realiseren? Dan hoop ik dat je nu enkele tips hebt om de tijd die je paard spendeert op stal te verbeteren.