Grondwerk voor ieder ras?

Grondwerk voor ieder ras? Door Wendy Bleekemolen

Dat grondwerk enkel voor bepaalde rassen en/of geslachten van paarden zou zijn, is natuurlijk onzin! We krijgen het vaak te horen op een demo: “Ja maar, dat is een quarter of een Andalusiër. Ik heb thuis een kwpner of een bwper en daar gaat dat niet mee.” Grondwerk is voor elk paard zijn natuurlijk instinct; het is de taal van het paard.

Bekijk het filmpje hieronder; daar zie je mij trainen met een driejarige kwpner die recht van de weide komt. Je ziet hoe communicatie ontstaat door drukverlossing en vragen te stellen. Je ziet ook de rustpauzes die ik geef, deze zijn heel belangrijk. Twee maanden later was het paard onherkenbaar. Dikker geworden, meer mentale stabiliteit. En vertoonde een goede dosis humor en eigen karakter in haar grondwerk!

Waarom zou je kiezen voor grondwerk?

Grondwerk zorgt ervoor dat jouw communicatie verbetert tussen jou en jouw paard. Het zorgt ervoor dat jij hem vragen kan stellen, hem oefeningen of opdrachten kan uitleggen. Zo bouwt het paard genoeg vertrouwen en respect op om een antwoord te gaan zoeken. Maar ook voldoende vertrouwen om een vraag aan jou te stellen. Doordat je de communicatie verbetert, ga je deze vragen herkennen en ga je ze ook kunnen beantwoorden. Op deze manier ontstaat er een samenwerking. Grondwerk zorgt er ook voor dat je het paard in zijn geheel kan bekijken; zo leer je jouw paard beter kennen. Wat voor een karakter heeft hij eigenlijk? Waar wordt hij snel gestrest van en hoe laat hij dit zien? Waar wordt hij boos van? En hoe ziet hij er dan uit? Als je dit leert zien, herken je het ook wanneer je erop zit. Dit zorgt ervoor dat je jouw paard kan helpen met deze emoties en hem zo beter kan leiden. Uiteindelijk creëer je dus een veilige situatie.

Betere communicatie, een prettigere samenwerking, meer plezier van je paard en een stuk veiliger zijn genoeg redenen om met grondwerk te starten!

Ben je een wedstrijdruiter, dan zal je merken dat met behulp van grondwerk jouw paard bereidwilliger zijn best wil doen. Hoe meer jij een natuurlijke leider bent, hoe logischer het voor het paard is dat jij hem opdrachten geeft. Het is heel anders wanneer een paard een hindernis springt omdat hij zich gedwongen voelt of hij dit voor jou wil doen omdat hij vindt dat jij een goede leider bent. Je haalt dus het maximale potentieel uit je paard!

Wat is grondwerk eigenlijk ?

Je hebt schriktraining, waarbij je doel is om het paard aan zoveel mogelijk verschillende situaties en obstakels te laten wennen. Uiteraard is dit heel goed maar niet voldoende. Het draait hier enkel om het stuk vertrouwen. De taal en communicatie met het paard kan je ondertussen ook oefenen, maar het is niet hetgeen waar ik op doel. Grondwerk doe ik graag om een persoonlijke taal te ontwikkelen met het paard, zodat we elkaar sneller begrijpen. Maar schriktraining is altijd handig! Zowel voor de recreatieruiter die een tractor of rondvliegende plastieken zak tegenkomt, als voor de wedstrijdruiter die langs banners moet rijden in de piste of hinder van de tribune en lawaai kan ondervinden.

Als je schriktraining doet, kan je gebruik maken van een plastieken zak. Deze knoop je best aan het uiteinde van jouw trainingsstick. Zo heb je voldoende afstand van het paard. Dit is belangrijk voor jouw veiligheid. Stel dat het paard er een trap naar wil geven dan kan hij dit doen maar kan jou niet raken. De ruimte bieden aan het paard om zijn natuurlijke taal te spreken, ook al is dit in de vorm van een trap, is heel belangrijk. Zo kan het paard zelf ondervinden dat het niet levensbedreigend is en er vertrouwen in vinden.

Heb je nog nooit van een trainingsstick gehoord of heb je het idee dat dit enkel voor beginners is? Dat is zeker niet het geval, het is gewoon een heel slimme tool!

Een trainingsstick is een verlengstuk van je arm. Je kan er je paard op allerlei plaatsen mee aanraken op een veilige afstand. De stick is van fiberglas en nauwelijks buigzaam, dus niet zoals een traditionele zweep. Hierdoor heb je meer gevoel, net zoals je het paard met je handen zou aanraken. Het principe van de vertrouwen-respect-test is de aanraking. Kan ik mijn paard overal aanraken zonder dat hij ofwel angstig van mij wordt of dominant?

Je raakt hem overal aan; je begint aan de neus, de oren en je werkt verder tot aan de geslachtsdelen onder de staart. Of dat nu niet lukt uit dominantie of angst, de stick geeft jou de ruimte om vol te houden. We gaan ervan uit dat ons paard ons overal moet accepteren en dit voor de relatie, maar ook voor praktische zaken. Jij moet gewoon onder de staart kunnen, want als je een keer moet temperaturen, moet hij dat gewend zijn en dan geeft dit ook minder stress. Accepteert hij het niet, zou het om pijn, angst of dominantie kunnen gaan. Dan is het aan ons om uit te zoeken waarom we niet bij dat paard mogen. De afstand die je door middel van de stick krijgt, geeft jou veiligheid. Test gerust uit hoe je paard reageert, want de stick biedt hier de ruimte voor. Als hij de stick goed en overal accepteert dan is het tijd om er een plastieken zak aan vast te knopen en om te zien of je jouw paard hiermee overal kan aanraken. Zo kan je het vertrouwensspel steeds meer uitbreiden.

Belangrijk is dat je de stick pas bij je paard weghaalt als hij stil staat!

Werk steeds in combinatie met het viermetertouw; hierdoor kan je het paard extra ruimte geven om te bewegen. Ook om ergens over te sturen is dit erg handig. Beide tools, zowel de trainingsstick als het viermetertouw, zie je terug in het filmpje.

Verder kan je in jouw schriktraining natuurlijk de paraplu, ballonen en nog veel meer introduceren!

Om over te stappen is een zeil een must, maar ook een matras is erg interessant! Die matras ziet er niet enkel uit als bijvoorbeeld een brug, maar veert ook wat mee als je er op stapt. Extra spannend dus!

Het grondwerk dat wij naast de schriktraining doen is vooral bedoeld om een band te krijgen met jouw paard en om de communicatie op te starten of uit te breiden. Heb je er zin in gekregen? Dan kan je altijd bij ons terecht voor een dag of weekendcursus, altijd welkom!

KWPN hier net binnen op de ranch: